Franska poptjejer

Det finns ett gammalt välbekant talesätt som lyder ”vin, kvinnor och sång”. Betydelsen av det kan diskuteras, men det lär handla om de ingredienser som behövs för att slippa leva ett tråkigt liv – om man är hetero-man förstås! Vet inte hur det är med dig, men själv förknippar jag detta uttryck med framför allt Frankrike. Tänk dig en varm sommardag, en korg med baguette, ost och rödvin och därtill en musikspelare där någon fransk chanson-tjej viskar fram en smekande popsång. Då är livet på topp!

Vilket vin ska man välja då? Man kan göra det lätt för sig och ta hjälp av vinoteket.com. Där finns en smidig sökfunktion som låter kunden söka efter vin utifrån ursprungsland, region eller druva. Sen är det bara att välja ett passande vin utifrån sin plånbok och vilken maträtt vinet ska paras ihop med. Flaskorna levereras hela vägen hem oavsett var i landet kunden bor.

Sextiotalet

Detta decennium var den franska popens första gyllene tidsålder. Edith Piaf hade visserligen redan satt Frankrike på musikkartan med sina självutlämnande sånger som vittnade om ett hårt leverne. Men nu stormade en ny generation tjejer fram med betydligt soligare musik, så kallad yé-yé pop. Det hängde delvis ihop med genombrottet för Eurovision Song Contest, där Frankrike tidigt skördade stora framgångar. Exempelvis 1965 då France Gall vann med den enormt populära ”Poupée de cire, poupée de son”, dock tävlande för Luxemburg. Även Françoise Hardy, som hade en megahit med ”Comment te dire adieu”, tävlade i Eurovision 1963, fast utan att nå ända fram. Inte mindre populär, men med lite tuffare framtoning, var Sylvie Vartan, som var gift med ”Frankrikes Jerry Williams”, Johnny Hallyday. Till samma generation kan vi dessutom räkna Brigitte Bardot, som förutom känd som sexig skådespelerska även hade en framgångsrik musikkarriär.

In i tvåtusentalet

Kommer vi längre fram i tiden finns det flera tjejer som har förvaltat det franska poparvet. Mest känd är förstås Vanessa Paradis. Hon slog igenom redan som tonåring med den lite jazzpoppiga ”Joe Le Taxi”. Parallellt med musiken gjorde också hon succé som modell och var en period gift med Johnny Depp. Ett kändisbarn som haft en fin karriär med pop av det mer elektroniska slaget är Charlotte Gainsbourg, dotter till fransk musiks enfant terrible Serge Gainsbourg och Jane Birkin. Precis som Vanessa Paradis har hon flera strängar på sin lyra då hon som bekant är en internationellt eftertraktad skådespelerska. Låt oss avsluta den här genomgången med Alizée från ön Korsika. Hennes charmigt poppiga dansmusik har gjort henne till en av de senaste årens absolut mest framgångsrika franska popartister.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *