Dansband – Vad är det?

Dansband är ett band som spelar musik som är populär och som människor dansar till medan de lyssnar på musiken. Det folket dansar mest är antingen foxtrot eller bugg. Själva dansbandsmusiken har oftast en 4/4-takt och en tydlig baktakt, precis som inom rockmusiken. Visserligen kan musiken spelas i andra taktarter, men då liknar det oftast gammeldansmusik.

Musiken inom dansband är besläktade med schlager, swing, country, jazz och ibland även rock och gammeldans. Ordet dansband kom till under 1970-talet, eftersom det hade blivit en egen musikgenre inom den svenska musiken som var populär. Det finns massor av information om hur dansband blev allt mer populära på nätet. Det är bara att söka online, precis som om man vill ha mer information om kalas mer mera.

Dansband i Norden

Dansband och dess musik har en stor betydelse i Sverige och har utvecklats enormt. Men musikstilen har även spridit sig över gränserna till de andra nordiska länderna som Finland, Danmark och Norge. Något som är lite kul är att när dansbandsmusiken kom till vårt grannland Norge kallades det till en början för ”Svensktoppen”.

Dansbandets dag

Första söndagen i månaden september firas Dansbandets dag varje år i Sverige. Det är ett evenemang som har sedan 2004 hållits på Liseberg. Detta temaevent är populärt eftersom det är olika dansband som uppträder då de sjunger och spelar, samt att människor kan dansa samtidigt.

Dansbanden

I ett dansband är det vanligaste instrumenten elgitarr, elbas, trummor och keyboard. Förr var det även vanligt med blås och dragspel, men den uppgiften har syntarna tagit över i de moderna dansbanden. Dansbanden har ett flertal spelningar varje vecka året runt och reser runt i sina bussar. De uppträder oftast utomhus på sommaren och på inomhusscener på vintern. Det har blivit allt vanligare att de även har spelningar på båtar, då särskilda dansbandsveckor arrangeras.

Namnet på dansbanden har oftast namn efter deras sångare och kan ha ordet orkester efter. Det tillhör inte ovanligheterna att bokstavens s ersätts med ett z i dansbandets sista bokstav. Denna ”sed” började med att Lasse Stefans skulle spela i Kristianstad och Folke Isaksson (folkparksföreståndare) skulle skylta med att dansbandet skulle spela, men fick slut på alla s:en. Han satte ett z istället i slutet på bandet namn och på den vägen är det!

Teman

Dansbandens sångtexter har oftast speciella teman och handlar om vänskap, fred och framför allt om kärlek. Sångtexterna är för det mesta på svenska och förr på 1970-talet och 1980-talet, var det inte alls ovanligt att dansbanden översatte engelska rock,- pop- och country-låtar till svenska coverversioner. Det finns speciella dansbandslåtskrivare inom dansbandsgenren såsom Gert Lengstrand, Torgny Söderberg och Lasse Holm. Det är mer sällan att de inom dansbanden skriver sina egna låtar, men det förkommer.

Det är bara att konstatera att dansband är här för att stanna!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *