Meditativ musik ifrån Italien

Ludovico Maria Enrico Einaudi, född i Turin, Italien, är en italiensk kompositör och pianist. Ludovico Einaudi är en av de mest framgångsrika aktiva kompositörerna av klassisk musik. Hans musik har kategoriserats som minimalistisk. Detta betyder att musiken är väldigt simpel i sitt läte, dock väldigt komplicerad i sitt skapande. Många av Einaudis verk har en lugnande effekt på lyssnaren och har beskrivits att vara otroligt meditativ. Musikern spelar själv pianot i alla sina verk, och använder sig av flera olika andra instrument i sina väldigt komplicerade och komplexa kompositioner.

Italienaren växte upp i Turin som ligger i de norra delarna av Italien. Hans intresse för musik och instrumentet piano kom från hans mor som spelade många klassiska stycken för Ludovico under hans uppväxt. Hans karriär inom musiken började dock inte med pianot, utan med gitarren. Det dröjde inte länge innan han övergav gitarren och spenderade all sin vakna tid åt att studera kompositionen av klassisk musik tillsammans med diverse orkesterkurser. Hans framgång som studerande av musiken resulterade i att han vann stipendier som gjorde det möjligt för italienaren att fortsätta att jobba mot sin dröm att bli en kompositör av sina egna stycken.

Under 80-talet tog Ludovicos egna musikkarriär en enorm fart och hans stycken spred sig snabbt över först Europa och nådde sedan också USA. Det dröjde inte länge innan Einaudis musik debuterade i filmvärlden där han framöver skulle komma att dominera. Hans välkända verk Fuori del mondo var år 2000 nominerad till ett Oscarspris för medverkandet i den italienska filmen Un delitto impossible, producerad av Antonello Grimaldi. Han har sedan dess bidragit med vackra stycken och kompositioner till ett stort antal filmer som många har varit nominerade till diverse priser. Hans verk Nuvole Bianche, som har över två miljoner spelningar på Spotify, har kommit att bli ett av Einaudis signaturverk efter dess medverkan i den världskända filmen Insidious. Andra kända filmverk som Ludovico har bidragit med musik till är; This is England, Intouchables, The Water Diviner, Stargate Universe och Black Swan.

Världsartistens musik har haft en sådan inverkan på sina fans att hans låtar till och från spelas under begravningar. För den som är intresserad så erbjuder en begravningsbyrå i Göteborg, vid namn Lavendle, tjänsten att välja musik till sina näras begravning. Denna byrå har ett stort urval av musik och erbjuder många av Einaudis vackra stycken.

Einaudi, som idag är 63 år gammal, turnerar fortfarande världen över och framträder flera gånger om året med sin musik inför utsålda operaläktare. Trots att hans spelningar är svåra att få biljetter till så finns det en chans då biljetterna släpps väldigt långt i förtid och till ett resonabelt pris.

Under 2019 deltog Ludovico i ett projekt där han spelade ett stycke ifrån sitt album Elements på ett piano flytande på Antarktis vatten. Detta var i samband med ett projekt som jobbar för att rädda naturen och isarna på Antarktis. Denna video kan hittas på YouTube.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *