Musik och smink

Musikartister sminkar sig, somliga diskret för att få till rätt ljus, somliga mycket, för att sminket är en del av personligheten, showen eller budskapet som ska föras fram under framträdandet. Kvinnor har generellt sätt strävat efter att vara vackra, att sminka sig har inte varit kontroversiellt, medan våra manliga musiker har pendlat i allt.

En tillbakablick

Vi kan säga vad vi vill om olika musikstilar och smaker. För somliga är soul eller folklig dansband med diskret sminkning, som inte på något sätt syns eller sticker ut, det som bör gälla på en scen. Musikern ska vara där med sin röst och inget annat ska ta bort fokus från sammanhanget. Det är nog ingen som tänker på pojkband som sminkrevolutionärer. Westlife, Backstreet boys och Take That var alla band som inte stack ut allt för mycket, även om Robbie Williams kunde vara lite mer frikostig med sminket som soloartist efter att bandet delades.

I vissa genre är det däremot helt otänkbart att vara diskret. Vad vore till exempel Marilyn Manson utan sitt udda smink? Fortfarande bra men ganska trist. Han om någon vet värdet i att revolutionera utseendemässigt. Han nöjer sig aldrig med sång och sminkning utan bär också ganska udda ögonlinser för att förstärka sin image. Många upplever hans musik som bättre i hans musikvideon eller konsert där han syns än bara genom att lyssna via en spellista.

David Bowie var och är en artist som många har inspirerats av. Hans olika album har präglats av olika stilar och vi har kunnat se honom i olika utstyrsel. Hans yngre dagar har varit fulla av experiment i sminkväg och han har också haft ett tydligt budskap: alla män har rätt att se ut och klä sig som de vill.

Nutid

Madonna är den artist som många kvinnliga musiker har sett som en säker ikon att följa. Hon insåg tidigt värdet av att chockera sina fans och sedan dess har Lady Gaga och Katy Perry följt i hennes fotspår. Varje konsert som dessa kvinnor genomför är som en visuell paradis med både sminkning, kostym och scenografi.

För den del av befolkningen som inte har gynnats med en bra sångröst eller kanske är nybörjare i något garageband är sminkning något som med enkelhet kan piffa upp dagen och fördjupa våra egna budskap om oss själva. Med andra ord, se över vad du har hemma eller beställ på nätet, allt börjar med en bra ögonskugga och få saker sitter så snyggt som ett rött läppstift. Kika närmare på dina idoler och låt fantasin flöda.

När vi ändå pratar om fantasi och börjar tänka på Kiss, kan vi inte undvika att se deras olika ansikten framför oss. Deras sminkning som alltid varit densamma för deras olika gruppmedlemmar har varit som en scenpersonlighet för dem och de framträder inte utan sin karaktäristiska sminkning som nästan är mer varumärke än själva musiken.

I våra dagar är vi den toleranta generationen och det är knappt någon som höjer på ögonbrynen när olika grupper och kön sminkar sig. Det är en naturlig del av artisteriet och något som snarare förhöjer artisten än sänker.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *