Svensktoppen på radion

Hur många gånger har man inte lyssnat på Svensktoppen? Genom åren har ett flertal låtar kommit in, men också åkt ut från denna prestigefyllda lista. Svensktoppen är en låtlista som består av tio stycken låtar. Varje vecka testas tre nya låtar som så kallade utmanare till listan varvid en jury, bestående av 500 personer representerade i åldrarna 16-79 år röstar fram vilka låtar som ska få finnas med på listan. Den 20:e oktober 1962, det datum då Svensktoppen kom till, toppades listan av Inger Berggren med låten Elisabeth Serenade. En annan artist som också ”befann sig” på listan vid det här datumet var Jan Malmsjö.

Långkörare på Svensktoppen

Tro det eller ej, men det finns låtar som har legat på Svensktoppen i flera år. Låten ”Du är min man” med Benny Anderssons orkester tillsammans med Helene Sjöholm låg på listan in hela 278 veckor! En annan populär låt att minnas är ”Strövtåg i hembygden” med Mando Diao som fanns med på listan mellan 2012-2016. Svensktoppen är verkligen en lista för den som har ett genuint intresse för musik. Kanske spelar lyssnaren själv ett, eller ett antal instrument. Är man intresserade av hur man spelar in musik och vilka attiraljer som krävs för att uppträda, som gör att musiken får sig en extra skjuts och låter ännu bättre. Ibland sägs det att kläderna ibland kan spegla en musiksmak. Du kan därför besöka Outletsverige.se om du vill hitta kläder som passar just dig!

Om vi kikar på de låtar som toppat listan under flest antal veckor (alltså sammanlagt) hittar vi Peter Jöback på tredje plats. Med låten ”Guldet blev till sand” från musikalen Kristina från Dufvemåla toppade han listan i hela 36 veckor. En annan låt som låg etta under en längre period (35 veckor) var ”When you tell the world you’re mine” framförd av Agnes och Björn Skifs. Låten spelades för första gången i samband med Kronprinsessan Viktorias bröllop med Prins Daniel. Den låt som toppat listan flest veckor i följd är ”Du är min man”.

Musik som många gillar

Svensktoppen är verkligen en lista som speglar Sveriges samtida musik, ett exempel på detta är att listan för juni 2018 toppas av den framlidne Avicii och med sång av Sandro Cavazza och låten ”Without you”. Andra låtar som snabbt tar sig in på listan är de som blir populära efter årets Melodifestival. Melodifestivalens låtar på listan är bland annat Arvingarnas ”Eloise” med vilken de vann Melodifestivalen för att sedan komma två på Svensktoppen.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *