Så får bandet fler lyssnare

Det kan vara svårt att slå sig in i musikbranschen som ett vanligt band utan kända musiker. Men de flesta band eller solister har börjat i det lilla och arbetat sig uppåt med hårt arbete, talang och viss marknadsföring. Du ska nu få tips på hur ni kan nå ut med er musik och få fler lyssnare och spelningar.

Vandrande reklampelare

Vare sig målet är att bandet ska bli en heltidssyssla eller om det är på hobbynivå tar det tid att träna och spela. Musikinstrument och utrustning är också en utgift som kan svida i plånboken – och vilket band vill egentligen inte nå ut, få spelningar och tjäna pengar? Det finns många metoder som ni kan ta till, men ni måste tänka långsiktigt.

Ett tips är att trycka upp olika saker med bandloggan till olika event. Om ni har fått en spelning som förband på en festival kan ni ge bort olika gratissaker som godis, muggar och pennor. Lite finare saker, som t-shirts och vattenflaskor med tryck kan ni sälja. Ni hittar många prylar att trycka för bandet hos Medtryck.com. Ett tips kan vara att trycka upp några snygga jackor till alla som hjälper er och t-shirtar som nära och kära som följer med kan ha på sig. Hur mycket reklam får inte band som Gun’s N Roses genom att både tonåringar och vuxna betalar för att få vara vandrande reklampelare för dem? Innan ni trycker upp olika prylar till bandet bör ni både skapa en passande logga och tänka igenom vilken slags image ni vill att bandet ska ha. Det kan vara värt att faktiskt ta hjälp av en designer eller en billigare reklambyrå, så att ni verkligen hittar något som ni kan använda under många år.

Youtube-kanalen

Förutom en blogg, en hemsida och sociala medier, måste ni också ha en Youtube-kanal. Om ni skapar en musikfilm som får miljoner visningar har ni lyckats. Skapa en särskild kanal för bandet och var noga med vad ni lägger upp där – ni måste sköta kanalen som ett företag; ett inkomstbringande band är ett företag.

Ju fler låtar ni lägger upp, desto mer marknadsföringspotential har ni – såtillvida att ni lägger upp bra material. Satsa på varje låt och bearbeta varje sekund av musikvideon. Ni bör ta hjälp av en musikstudio för att spela in låten – mobilkameror eller syrran som använder sin filmkamera duger inte. Visst är själva filmen viktig, men det är musik – ljud och känsla – som ni säljer och därför är det viktigt att musikfilmen har perfekt ljud. Annars kommer de som råkat klicka på filmen att snabbt surfa vidare. Det är också klokt att å ena sidan ha en viss likhet mellan filmerna, men samtidigt också göra dem olika. Lyssnarna måste kunna känna igen bandet i varje film, men samtidigt får filmerna inte vara visuella upprepningar. Ett tips kan vara att alltid använda någon slags symbol som återkommer i alla filmer, som vatten eller en röd ros mot svartvit bakgrund.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *