Vinnaren av Nobelpriset i Litteratur 2016 är musiker

Musikern Bob Dylan har länge funnits med i diskussionerna om vem som borde få Nobelpriset i litteratur. Det ska dock sägas att han aldrig varit direkt favorittippad och att det nog får anses vara något av en sensation att han nu får priset. Det juryn tagit fasta på är att flera Bob Dylan-låtar har samma kvalitéer som framstående diktares verk även om man ser enbart till texterna. Det är alltså inte i egenskap av musiker som Bob Dylan fått priset utan det är hans gärning som textförfattare som nu belönats med världens mest ansedda litterära utmärkelse.

Ett kontroversiellt val

Svenska Akademins utnämning av Bob Dylan som Nobelpristagare är väldigt omdiskuterad. Det finns litteraturkritiker som hoppats på detta i flera decennier och andra som menar att det är något av ett lågvattenmärke och en utnämning som riskerar att utarma prisets status och betydelse. Kritikerna menar att han faktiskt inte gett ut en enda bok och att det är ett väldigt populistiskt val. Andra hävdar att dikter, även om de inte är tonsatta, handlar mycket om musikalitet. Skillnaden mellan poesi som fristående text och låtar av hög kvalitet är alltså inte så stor som man kanske kan tro. Bod Dylan anses dessutom av många stå i en klass för sig. Han förnyade sättet att skriva låttexter och många av hans klassiska sångtexter är oefterhärmliga och har ett underfundigt djup som talar till både tanken och känslan. Med en egenanställning hos Frilans Finans har du en bra grund att stå på om du vill ägna dig åt kreativ verksamhet som låtskrivande.

Vad betyder priset för framtiden?

Många undrar om det nu är fritt fram att nominera vilka musiker som helst till Nobelpriset i litteratur men det återstår att se om priset 2016 är trendsättande eller en unik händelse. Bob Dylan gjorde mycket för att sätta ord på den erfarenhet som många människor delad under slutet av 1960-talet och han har lyckats hålla sig aktuell ända sedan dess genom ord såväl som musik. Det är ändå lite ironiskt att den första mottagaren av Nobelpriset på många år som de flesta har läst något av och känner till är en musiker och inte författare. I Sverige har under åren satsat på artisteri genom politiska beslut om moms på musik och ekonomiska satsningar på bland annat landets alla musikskolor. Kanske leder till att en svensk musiker får detta eftertraktade litteraturpris i framtiden. Beslutet att ge priset till Bob Dylan kommer säkert att leda till fortsatt debatt om musikens och poesins väsen och om distinktionen mellan konstformerna.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *