Det svenska musikundret

Trots att Sverige är ett relativt litet land, har det länge haft en ganska betydande plats i musikvärlden. Svenska framgångar har inte varit helt sällsynta på den amerikanska billboard-listan, till exempel. Abba och Roxette, samt Robyn och Ace of Base är exempel på svenska band och artister med betydande placeringar på den amerikanska försäljningslistan. Men många av framgångarna är av mer anonym sort. Svenska producenter och låtskrivare ligger bakom många kända artisters hits nuförtiden. Denniz Pop och Max Martin ligger bakom fler internationella hits än det går att räkna. Många kända internationella artister har vänt sig till den svenska hit-fabriken någon gång under sin karriär.

Framgångsrik svensk hiphop-producent

En annan svensk som nådde framgångar internationellt förra året var producenten Tommy Black. Han ligger bakom en del av rapparen Kendrick Lamars mest populära låtar, och har varit med och format det nya westcoast-soundet inom hiphop. Kendrick Lamar ses på många sätt som den nya Tupac, den nya tungvikts-kungen inom hiphop. Hans senaste skiva ”To pimp a butterfly” fick 11 nomineringar vid förra årets grammy-gala i USA. Bara Michael Jacksons ”Thriller” har fått fler. Han vann bland annat för bästa rap-album, och Tommy Black fick då en Grammy för sin medverkan. Det är fösta gången en svensk hiphop-producent har sådan internationell framgång. Den Svenska musikbranchen växer, på många olika sätt.

Kom i kontakt på Myspace

Tommy Black kom i kontakt med Kendrick Lamar på den gamla Myspace-tiden. Under Myspace glansdagar var det vanligt att musiker utan skivbolag kunde synliggöra sig där på olika sätt. Kendrick Lamar, som på den tiden var en ung, okänd rappare, gillade Tommy Blacks sound. Han började göra beats, musikslingor, åt Lamar ofta med jazziga influenser, långt ifrån ett traditionellt kommersiellt sound. När sedan Kendrick Lamar blev signad av Dr Dre ville han ha med sig sitt gamla producentgäng, och helt plötsligt befann sig Tommy Black mitt i hiphopeliten. Han har även producerat låtar åt andra artister på skivbolaget, bland annat Schoolboy Q

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *