Lordi och andra artister som bär mask

Något som är inne i artistvärlden är att bära en mask framför ansiktet. Men varför vill man egentligen dölja sig själv bakom en mask när man visar upp sig för tusentals människor? Många människor i dagens samhälle strävar efter och kämpar för att bli kända, och sedan vill några dölja vilka dem är. Är det för att de vill vara anonyma inför alla människor eller vill de helt enkelt bara inte visa upp hur de ser ut? Kanske är de rädda för att få stalkers som inte ska lämna dem ifred.

Eller kanske så är de rädda att de själva ska ta för mycket fokus från deras musik. De kanske vill att själva musiken ska stå i centrum. Att kl ut sig är i och för sig inget nytt. Människor har i alla tider älskat att klä ut sig, stora dräkter och krulliga peruker på huvudet. Även idag tycker man om att klä ut sig. läckra maskeradkläder som höjer helhetsupplevelsen, är ett måste när man går på fest med utklädningstema. Att klä ut sig, och dölja sig bakom en mask, kan ta fram oväntade personlighetsdrag.

Ansiktsmask på artist

När man klär ut sig som en annan person så kan man anta en annan karaktär. Man blir helt enkelt den personen som man klär ut sig till. Om man normalt sett är blyg och tillbakadragen så kan man bli självsäker och öppen när man klär ut sig. Kanske därför många blyga skådespelare trivs med sitt föränderliga jobb där de kan ta rollen som någon annan.

Artister som döljer sina ansikten

De artister som står på scen som använder masker är många. Kanske minns ni Lordi, hårdrocksgruppen som sjöng låten Hard Rock Hallelujah i Eurovision Song Contest. De blev snabbt superkändisar när de vann, men vill helt enkelt inte förknippas med sina hårdrocksfigurer privat. Så de väljer att dölja sina ansikten bakom maskar och bär de ständigt i offentliga sammanhang. Även den norska sångerskan som går under artistnamnet Kamferdrops bär mask när hon står på scen och gör offentliga framträdanden.

Hästmask på tjej

Kamferdrop menar att hon inte vill visa ansiktet för att andra ska kunna förknippa sig med henne. om ingen vet hur hon ser ut, så kan alla föreställa sig att de är hon. Utseende är inget viktigt, musiken ska stå i fokus. Att bära mask ger en frihet.

Frihet att göra vad man vill, frihet att vara vem man vill, men är egentligen en mask ett sätt att dölja sin avsaknad på talang eller ett sätt att lyfta sin talang? Om man ska framföra låtar som man inte står bakom kvalitetsmässigt så kan en mask vara ett sätt att dölja sig och slippa ta ansvar om publiken blir besviken, men en mask kan även låta musiken stå helt i fokus. Eller gör den verkligen det, när allt fokus hamnar på att diskutera den mask som sångaren bär?

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *