Vad gör en musikproducent?

Hur en musikproducent jobbar varierar lika mycket som det finns musikproducenter. Alla jobbar alltså på sitt sätt och alla olika musikproducenter har sin speciella stil som gör dom unika. I musikbranschen är det alltid viktigt att sticka ut och vara unik. Det gäller självklart också producenterna, vilket gör att mångfalden av producenter är väldigt stor. Många stora artister jobbar i stora produktionsteam med flera olika producenter, som tillsammans skriver låtar och jobbar fram det sound artisten är ute efter. I motsats till det finns det producenter som kräver full kontroll över produktionen, och enbart jobbar i väldigt små team.

Laleh producerar musik i LA

En stor nyhet på den Svenska musikscenen är att Laleh producerar musik i LA. I Sverige är hon en välkänd artist och sångare. Hon har efter att hennes mamma dog, bytt liv som hon själv säger, och flyttat till Los Angeles. Där ingår hon nu i Max Martins studiokollektiv och producerar stora världsartister som Demi Lovato, Ellie Goulding och Adam Lambert. Laleh beskriver sitt producerande som väldigt intimt och personligt, ofta är det bara hon och artisten som skriver tillsammans. Det är då hon jobbar bäst och det är då artisten kan få ut det där personliga soundet som kännetecknar Laleh.

Laleh kräver total kontroll

Laleh håller självklart fortfarande fast i sitt artisteri, fast nu mer som en sidosyssla. På Twitter beskriver hon sig själv som ”Songwriter, producer and sometimes artist”. Hon är nu aktuell med sitt nya album ”Kristaller”, där den nya singeln ”Bara få va mig själv” ingår. Skivan kommer följas upp med en arenaturné tillsammans med en symfoniorkester, dirigerad av Hans Ek. Albumet har hon producerat helt själv, vilket inte är konstigt när det gäller Laleh. Många som har jobbat med henne beskriver henne som en person som kräver total kontroll över sitt artistiska uttryck. Redan vid debutalbumet 2005 lyckades hon övertala skivbolaget att få fria händer och en egen studio.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *