Karl Martin Sandberg – en dold kändis

 

Om du inte hört namnet Karl Martin Sandberg är det inte är så konstigt. Han är lite av en doldis, ändå har han haft enorma internationella framgångar med sitt musikskrivande. Under artistnamnet Max Martin är han, sett till statistiken med över 135 miljoner sålda singlar, den överlägset mest framgångsrike låtskrivaren och producenten i världen.

Billboardlistan

En av de mest prestigefyllda listorna att hamna på med sin musik är den amerikanska Billboard Top 100. Max Martin har haft totalt 58 låtar bland de tio bästa på den listan. Tjugo av de låtar han skrivit har legat etta på listan, vilket gör att han endast överträffas av två personer i världen – bara John Lennon och sir Paul McCartney har skrivit fler. Och vem vet – Max Martin har ännu inte passerat femtiostrecket så en dag kanske han går förbi åtminstone John Lennon, som ju inte längre kan få fler förstaplatser. Men tills vidare är tredje plats i världen inte precis något att skämmas över.

102.7 KIIS FM's Wango Tango 2013 Concert at the Home Depot Center in Carson California on May 11, 2013

Artisterna han skriver åt

Listan över artister som han skrivit musik till är lång. Där finns artister som Britney Spears, Maroon 5, Katy Perry och Taylor Swift. Bland N’Sync, Backstreet Boys, Five, Westlife och Pink och de svenska artisterna E-type och Ace of Base sticker några storheter som Bryan Adams och Celine Dion ut. De senaste åren märks även Ariana Grande, Ellie Golding och Shakira liksom Volvo – för det är Max Martin som ligger bakom Zlatans omdiskuterade version av ”Du Gamla Du Fria”.

Erkännanden för musiken

1998 fick han såväl Grammisgalans hederspris som Musikexportpriset. Det senare fick han en gång till 2014. År 2015 fick han pris som ”Årets Svensk i Världen” och samma år fick han en Grammis som ”Årets kompositör”. I år har han tilldelats Polarpriset.

Det är ovanstående artistlista och framgångarna på Billboardlistan som fått SVT att sätta rubriker som ”Svensk musik dominerar USA-listan”. Max Martin har fått ett flertal välförtjänta priser, men de lite större erkännandena av hans framgångar dröjde ända in på 2010-talet. Detta eftersom han ofta valt att jobba i det fördolda. Men efter att han medverkade i radioserien ”Cheiron – en popsaga 2008” och i uppföljaren 2015, syns han oftare i media.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *