Kan man tävla i musik?

 

Musik är ett kulturellt utryck som både är konstnärligt och emotionellt. Det är en underhållningsform som är stor, en av de största. Vad som är bra och dålig musik är väldigt individuellt. Hur gör man då när man tävlar i musik och vem avgör vad som är bra?

Melodifestivalen

Melodifestivalen arrangeras av Sveriges Television. Den som vinner tävlingen får delta i den europeiska motsvarigheten, Eurovision Song Contest. Den första bedömningen av bidragen görs av en jury bestående av branschfolk, musiker, låtskrivare. Men även personer med andra erfarenheter som gör dem till bra bedömare kan vara med och utse de som får ställa upp i tävlingen. Melodifestivalen_2014_bild_11I deltävlingarna, är det svenska folket som röstar fram sina favoriter. I finalen är såväl expertjury, (enbart utländsk sådan sedan 2011) och tittarna tillsammans med och röstar fram vinnaren.

Hur mycket speltid artisten får i media är avgörande för hur det går för bidraget. Tidigare var det helt förbjudet att spela musiken innan tävlingen. I den europeiska finalen, Eurovision Song Contest, var det från början tänkt att de olika ländernas bidrag skulle spegla den egna kulturen och det var förbjudet att sjunga på andra språk än de som officiellt fanns inom det egna landet. Det innebar en klar fördel för de som kunde välja att sjunga på engelska samtidigt som det var en nackdel för mindre språkgrupper som de skandinaviska språken.

Hitlistor och annan ranking av musik

Hur rankar man då musik utanför melodifestivalen? Det vanligaste är att det gör en sammanställning. Med hjälp av datorerna räknas ut vad som spelas mest, vad som säljs mest eller vad som streamas mest vid en given tidpunkt. Det finns även olika topplistor så som Svensktoppen där låtarna röstades fram av radiolyssnarna.

Men hur du än bär dig åt för att kora en vinnare – i tävlingar och på hitlistor – så kommer alltid någon säga att fel låt vann. Smaken är olika och tur är väl det för det är en av orsakerna till att utbudet är tillräckligt stort för att alla ska kunna hitta sin favoritlåt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *